“Οι δημότες είχαν την ευκαιρία να ακούσουν αλλά όχι να μιλήσουν”

Το χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο έλαβε χώρα πρώτη φορά σε ζωντανή μετάδοση, αποτελεί, όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενο άρθρο, ένα θετικό βήμα για την ορθή λειτουργία του Δήμου μας. Ωστόσο δεν παρείχε την δυνατότητα στους πολίτες να θέτουν ερωτήσεις και προβληματισμούς σε πραγματικό χρόνο, κάτι το οποίο πρέπει να διορθωθεί άμεσα. Βάσει του κανονισμού του Δημοτικού Συμβουλίου, ο κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα, για ένα λεπτό, να πάρει τον λόγο και να καταθέσει τις ερωτήσεις ή και τους προβληματισμούς του. Το γεγονός αυτό δεν κατέστη δυνατό εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο πραγματοποιήθηκε η συγκεκριμένη συνεδρίαση.

Εντύπωση προκάλεσε, παρόλο που ήταν εκτός θεσμικής διαδικασίας, η μαρτυρία – παρέμβαση της συμπολίτισσας μας, Κέλλυ Σαββοπούλου, η οποία πήρε τον λόγο, εφόσον παραχώρησε την θέση του ο Δημοτικός Σύμβουλος Τεύκρος Παντελόγλου.

Η κα Σαββοπούλου εξέφρασε την δυσαρέσκεια, την ταλαιπωρία και το άγχος της ίδιας και της οικογένειάς της, κυρίως για τον κίνδυνο που διέτρεξε συγγενικό της πρόσωπο, το οποίο ήταν έγκυος και έπρεπε να μεταβεί άμεσα στο νοσοκομείο.

Αν και κάποιος θα περίμενε ότι το χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο θα ήταν έντονο και τεταμένο, παρόλα αυτά εξελίχθηκε πολύ πιο ομαλά απ’ ότι αναμενόταν. Εντούτοις, σε αυτό το σημείο, έχει σημασία να τονίσουμε ότι ήταν επιτακτική η παρουσία του Εμπορικού Συλλόγου Διονύσου – ο οποίος είναι και το μοναδικό θεσμικό όργανο στο Δήμο μας – για την εκπροσώπηση των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων στο συγκεκριμένο Δημοτικό Συμβούλιο.

Η έξυπνη επικοινωνιακή πολιτική του Δημάρχου, ο οποίος στην αρχή του Συμβουλίου ανέπτυξε την τοποθέτησή του για περίπου 50 λεπτά, αιφνιδίασε την αντιπολίτευση, η οποία αναλώθηκε για αρκετή ώρα σε διαδικαστικά θέματα και σε θέματα που ουσιαστικά δεν ενδιέφεραν και τόσο τους πολίτες, όσο το επίμαχο θέμα της κακοκαιρίας.

Ωστόσο τι θα μπορούσε να συμπεράνει ένας πολίτης μετά από 6μιση ώρες Δ.Σ. ; (!)

Τα συμπεράσματα που πιθανώς θα μπορούσε να βγάλει ένας πολίτης, ο οποίος θα είχε τελικά την υπομονή να παρακολουθήσει και τις 6.30 ώρες συνεδρίασης, θα μπορούσε να είναι τα εξής:

  1. Ο Δήμος ήταν προετοιμασμένος (όπως ανακοινώθηκε) πριν την κακοκαιρία;
  2. Ήταν τόσο μεγάλη η Θεομηνία που δεν μπορούσε να γίνει τίποτα (ασύμμετρη απειλή);
  3. Έφταιγε ο Δ.ΕΔ.Δ.Η.Ε. ή κάποια άλλη υπηρεσία ;
  4. Έφταιγαν οι δύο Εντεταλμένοι Σύμβουλοι Πολιτικής Προστασίας που καρατομήθηκαν;
  5. Έφταιγε ο Δήμαρχος (αφού ξεκίνησε την ομιλία του αναλαμβάνοντας σε συνολικό βαθμό το βάρος των ευθυνών);
  6. Ή τέλος, θα έλεγε κάποιος, ότι τελικά φταίει ο “Κανένας“;

Παρά ταύτα, οι μοναδικοί που δεν φέρουν καμία ευθύνη είναι οι πολίτες, οι οποίοι ταλαιπωρήθηκαν και υπέφεραν από την επέλαση της “Μήδειας”. Βέβαια, δεν θα μπορούσαμε να υιοθετήσουμε και την άποψη ότι για όλα φταίει ο “στρατηγός άνεμος” ή σωστότερα ο “στρατηγός χιονιάς”.

Ευχόμαστε, ωστόσο, το πάθημα να έγινε μάθημα και να είναι αυτή η ευκαιρία, ώστε να διορθωθούν όλες οι αδυναμίες και παραλείψεις του Δήμου, για να μην ζήσουμε παρόμοιες στιγμές στο μέλλον.

You may also like