Ο Γιάννης Καλαφατέλης ζει μόνιμα στο Κρυονέρι από το 1984. Είναι γιος του Άγγελου και της Σταματίας, παιδιών προσφύγων από τη Μικρά Ασία και είναι παντρεμένος με τη Δέσποινα Παπαδοπούλου, με την οποία έχουν μια κόρη, την Αντωνέλα.

Σπούδασε Ηλεκτρονικός Βιομηχανικών Αυτοματισμών, ενώ επί σειρά ετών διετέλεσε στέλεχος σε μεγάλη ελληνική εταιρεία στον τομέα των πωλήσεων και των logistics.

Διαθέτει ιδιαίτερα σημαντική εμπειρία στην τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς ασχολείται με αυτήν ενεργά από το 1991, οπότε και εξελέγη για πρώτη φορά Κοινοτικός Σύμβουλος Κρυονερίου. Κατά τη διετία 1997-1998 διετέλεσε Αντιπρόεδρος της Κοινότητας Κρυονερίου, ενώ από το 1994 έως το 1998 υπήρξε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Προστασίας Πάρνηθας.

Από το 1999 και για πάνω από 10 χρόνια, διετέλεσε Πρόεδρος της Κοινότητας Κρυονερίου, με πλούσιο έργο τόσο στην ανάπτυξη και τον καλλωπισμό της Κοινότητας, όσο και τον κοινωνικό τομέα.

Στις 6 Ιουλίου 2010, εξελέγη επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Παράταξης «ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ» του νέου Δήμου Διονύσου, ο οποίος προέκυψε από τη συνένωση επτά πρώην Δήμων και Κοινοτήτων της Βόρειας Αττικής, μετά την ψήφιση του σχεδίου «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ». Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2010 αναδείχτηκε με μεγάλη πλειοψηφία Δήμαρχος του «Καλλικρατικού» Δήμου Διονύσου, με θητεία έως και την 1η Σεπτεμβρίου του 2014.

Κατά την περίοδο της θητείας του οργανώθηκε σχεδόν από μηδενική βάση ο νέος Δήμος Διονύσου, που προέκυψε από τη συνένωση επτά πρώην Δήμων και Κοινοτήτων (Άγιος Στέφανος, Άνοιξη, Δροσιά, Διόνυσος, Κρυονέρι, Ροδόπολη, Σταμάτα).

Από το 2014 έως και το 2019 εργάστηκε στο Δήμο Νέου Ηρακλείου ως ειδικός σύμβουλος σε θέματα περιβάλλοντος και υποδομών.

Διετέλεσε, ακόμη, Μέλος της Ένωσης Δημάρχων Αττικής (2010-2014), Μέλος της Επιτροπής Θεσμών της ΤΕΔΚΝΑ (2006-2010), καθώς και Μέλος της Επιτροπής Θεσμών της ΠΕΔΑ (2014-2019).

Στις εκλογές του 2019 εξελέγη για δεύτερη φορά Δήμαρχος Διονύσου, με τη δημοτική παράταξη ΔΥΝΑΜΗ ΕΥΘΥΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΟΝΥΣΟ.

Υπήρξε αθλητής της ομάδας καλαθοσφαίρισης του Γ.Σ. Περιστερίου ενώ και σήμερα συνεχίζει να ασχολείται ερασιτεχνικά με το μπάσκετ.